12.11.09

"P" jak rakija* czyli "Przemyt c.d."






















Dostępna niebawem w jurciobutiku?
–––
*[za wiki] Rakija (bułgarska: ракия) to ciężki napój alkoholowy zbliżony do brandy lub bimbru, otrzymywany przez destylację przefermentowanych owoców. Popularna w rejonie Bałkanów. Zawartość alkoholu wynosi 40%, ale domowej produkcji może być mocniejsza, przeciętnie 50 do 60%.

3 komentarze:

  1. brachol z Grecji przywiózł piękną butelczyne tego wybornego trunku...ale przywiózł również rakiję w butelce plastikowej, takiej jak po oleju roślinnym...w Bułgariowie też mieli może takie cuda ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie tak – sam przywiozłem w pet-butelkach więc teraz wypada rozlać do czegoś zacniejszego.

    OdpowiedzUsuń
  3. żeby nie "złapało plastYku" ;-) słuszna idea !

    OdpowiedzUsuń